Loading
http://www.consumentenzaken.info/modules/mod_image_show_gk4/cache/dames2gk-is-97.jpglink
http://www.consumentenzaken.info/modules/mod_image_show_gk4/cache/serviceverbeteraar2gk-is-97.jpglink
http://www.consumentenzaken.info/modules/mod_image_show_gk4/cache/hand2gk-is-97.jpglink
http://www.consumentenzaken.info/modules/mod_image_show_gk4/cache/koop2gk-is-97.jpglink
http://www.consumentenzaken.info/modules/mod_image_show_gk4/cache/jongen2gk-is-97.jpglink
A+ A A-

Extra info (4)

Europa en garantie

Er bestaat nogal verwarring over het garantietermijn en Europese richtlijnen. Veel consumenten denken dat ze op producten twee jaar garantie hebben dat dit gevolg is van Europese wetgeving.  Dit zijn twee fouten. Nederland hanteert niet de standaard twee jaar garantie en de tweede misvatting is dat het Europese wetgeving is. Het is een richtlijn en Nederland heeft die niet in wetgeving omgezet.

Hoe lang duurt de garantie?

De duur van de garantie hangt af van het merk, de prijs en de levensduur van het product. Als de garantietermijn verlopen is, heeft de klant nog steeds recht op een deugdelijk product. Als voorbeeld een wasmachine heeft een langere levensverwachting dan laptop, daarom mag u langer garantie van een wasmachine verwachten. Kijk daarom op de website van de winkel naar de garantievoorwaarden en dan vooral naar de economische levensduur (de verwachte levensverwachting) van het apparaat. Zie non-conformiteit

Read more...

Ontbinding is mogelijk wanneer het afgeleverde niet aan de overeenkomst beantwoordt en daarnaast herstel en vervanging onmogelijk zijn of niet van de verkoper verlangd kan worden of de verkoper tekort is geschoten in zijn verplichting om het herstel of vervanging binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast uit te voeren. Van de verkoper kan herstel en vervanging niet verlangd worden wanneer de kosten hiervan in geen verhouding staan tot een ander recht of vordering die de koper toekomt, gelet op de de waarde van het product c.q. de zaak indien zij aan de overeenkomst zou beantwoorden en de vraag of de uitoefening van een ander recht of een andere vordering geen ernstige overlast voor de koper veroorzaakt.

Voor zowel ontbinding wegens tekortkoming als ontbinding wegens non-conformiteit moet de eisende partij in beginsel eerst iets anders doen. Bij een tekortkoming is dat een ingebrekestelling sturen en bij non-conformiteit is dat aflevering van het ontbrekende, kosteloos herstel of vervanging eisen.

Read more...

Mobiel internetten via 4G is voor de meeste Nederlanders dit jaar al beschikbaar. Via de netwerken zou ook op hoge kwaliteit gebeld kunnen worden. Maar naar alle waarschijnlijkheid gaat dit niet gebeuren voor het jaar 2015.

Deze verwachting spreken enkele analysten uit. De hoofdreden voor het vertraagd invoeren van bellen over 4Gverbinding is volgens de analisten zakelijk. De technologie is allang aanwezig, maar telecom providers zien er nog niet echt de voordelen van in.

In Nederland biedt KPN momenteel 4G internet aan in de Randstad. Voor het eind van dit jaar moet 80% van de Nederanders beschikking hebben tot 4G.

T-mobile is van plan in de herfst zijn 4G internet uit te rollen, en Vodafone voor het eind van de zomer.

Bron: telefooninternet.nl

Read more...

De crisis heeft ook zijn invloed op het winkelbestand. Bekende winkelketens als de Free Record Shop en de Block staan onder druk of zijn gesloten. De failliete winkel staat vaak onder het bewind van een curator. Het probleem voor de consument is dat die aan de achterkant van de rij staat te aanzien van het terugkrijgen van het geld. Ook betreft garantievoorwaarden ontstaat er onduidelijkheid, wanneer de winkel niet wordt overgenomen. Bij een probleem dat binnen de fabrieksgarantie valt, is het verstandig om contact te zoeken met de leverancier of fabrikant.

Geld terugvorderen gaat via de curator, dat kan een tijd duren maar is wel juiste weg.

 

Doorstart

Bij een doorstart kan een verwarrende situatie ontstaan. Wanneer de winkel een andere rechtspersoon krijgt kan het voorkomen dat niet alle garantiekwesties worden overgenomen. Met name bijgekochte garantie kan soms niet meer gelden.

Een andere probleem is dat verplichtingen met het nieuwe bedrijf vervallen, maar bij een bestelling blijven de verplichtingen tussen u en de curator gelden. Als hij als nog de goederen levert, kunt u niet zomaar de koop ontbinden. 

Advies: neem in contact op met de curator bij al deze kwesties en bewaar brieven en emails!

Read more...
consumentenzaken.info is een website van KM Media